بسیاری از دانشآموزا و خانوادههاشون بین انتخاب هنرستان یا دبیرستان تردید دارن. انتخاب رشته همیشه اهمیتی بالایی برای آینده نوجوانان داشته و نمیتوان بهسادگی و بدون تحقیق به انتخاب شاخه تحصیلی پرداخت، چون آینده و مسیر شغلی هر فردی تا حدود زیادی به مسیر تحصیلی او بستگی داره.
فهرست عناوین محتوا
Toggleهنرستان با دبیرستان چه تفاوتی دارد؟
درک درست از فرق هنرستان با دبیرستان برای انتخاب رشته درست اهمیت داره. هنرستان یا دبیرستان دو نوع متفاوت از مؤسسات آموزشی هستن. هنرستانها مدارس تخصصی هستن که بر آموزش دانشآموزا در یک رشته تحصیلی خاص مانند کامپیوتر، الکترونیک، هنرهای تجسمی، تربیتبدنی و… تمرکز دارن. تنوع رشتههای هنرستان بسیاری زیاد هستش و امکان انتخابهای متنوعی رو براساس سلایق گوناگون بهوجود میاره. از سویی دیگر دبیرستانها آموزشهای مبتنی بر علوم نظری رو ارائه میدن که برای ادامه تحصیل در رشتههای مختلف در دانشگاهها ضروری هستند.
بهطور کلی نمیشه بین هنرستان یا دبیرستان، یکی رو به دیگری برتری داد. هر نوجوان دختر یا پسر باید با توجه به شرایط و علایق خودش بهترین گزینه رو انتخاب کنه. اما از اونجایی که در ایران در دید عموم جامعه، اطلاعات زیادی درباره هنرستان وجود نداره، ما در بیشتر به ویژگیهای هنرستانها و مزایای تحصیل در اون میپردازیم. البته تصمیمگیری برای انتخاب بین هنرستان یا دبیرستان برعهده خود شما هستش.
مزایای تحصیل در هنرستان
تحصیل در هنرستان مزایای زیادی رو برای دانشآموزان ایجاد میکنه:
1- آموزش تخصصی
هنرستان یا دبیرستان هر دو آموزش های تخصصی رو به دانشآموزا ارائه میدن، اما در هنرستانها در یک رشته تخصصی و مهارتی، آموزشها بهصورت عملی به هنرآموزان انتقال پیدا میکنه تا امکان ورود دانشآموزان به بازارکار بهعنوان متخصص یا تکنسین در اون رشته وجود داشته باشه. از اونجایی که امروزه بیش از پیش مسئله مهارت و اهمیت آن پررنگ شده پس نمیشه منکر اهمیت مهارتآموزی برای آینده شغلی نوجوانان هم شد.
2- تنوع رشتههای مهارتی هنرستان
مهمترین تفاوت تحصیل در هنرستان یا دبیرستان، تنوع رشتهها هستش. در هنرستانها تنوع رشتهها بسیار بالاس که در ادامه مقاله به تفصیل درباره آن صحبت میکنیم.
3- فرصتهای شبکهسازی
هنرستانها اغلب ارتباطات قوی با متخصصان، کارآفرینان و فعالان صنعتی در زمینههای مختلف دارن که فرصتی ارزشمند برای شبکهسازی هنرآموزان و افزایش شانس استخدام یا کارآفرینی محسوب میشن.
4- فرصتهای عملی
هنرستانها فرصتهای کار عملی و تجربه کردن بسیاری را برای دانشآموزان فراهم میکنن که این مورد از جمله مزایای هنرستان نسبت به دبیرستان هستش که به دانشآموزا کمک میکنه تا تجربه کسب کنن، حرفه بیاموزن و با رزومهای قدرتمند به سمت آینده شغلی خود بروند.
5- آمادگی برای ورود به یک حرفه مشخص در هنرستانها
هنرستانها اغلب به دنبال آمادهسازی دانشآموزا برای ورود به یک حرفه در رشته انتخابی خود هستن. مشخص بودن مسیر شغلی برای دانشآموزان هنرستانی کمک زیادی به اشتغال سریعتر اونها میکنه. در هنرستان، دانشآموز با گذراندن واحد کارورزی، آمادگی بیشتری برای ورود به بازار کار بهدست میاره. در بسیاری از اوقات دانشآموزان هنرستانی حتی قبل از فارغالتحصیلی مشغول به کار میشن. همین موضوع باعث شده تا هنرستانهای موفق نقش بسیار مهمی در کاهش بیکاری و افزایش اشتغالزایی داشته باشن.
چگونه بین هنرستان یا دبیرستان انتخاب درستی انجام دهیم؟
انتخاب رشته در مقطع متوسطه دوم از موضوعات مهم برای آینده نوجوانان محسوب میشه. هنرستان یا دبیرستان یک انتخاب مهم و سرنوشتساز برای دانشآموز هستش که باید با کمک مشاوران حرفهای در این زمینه تصمیمگیری بشه. این انتخاب به علایق، اهداف و آرزوهای شغلی دانشآموز بستگی داره. اگر به هنر و کارهای عملی علاقه دارین، هنرستان برای شما مناسبتره.
فاکتورهای مهم در انتخاب هنرستان یا دبیرستان
هنرستانها آموزشهای تخصصی در زمینههای هنر، علوم کامپیوتر، طراحی گرافیک، برنامهنویسی، الکترونیک و… رو به علاقهمندان بهصورت عملی تدریس میکنن. اما اگه به طیف وسیعتری از دروس مانند ریاضی، علوم، مطالعات اجتماعی و زبانهای خارجی علاقه دارین، دبیرستان انتخاب بهتری هستش. در اینجا چند فاکتور مهم وجود داره که باید هنگام تصمیمگیری بین هنرستان یا دبیرستان در نظر بگیرین:
- علایق شما: اگر به هنر علاقه دارین و میخاین حرفهای در زمینههای هنری، صنایع مختلف و… آموزش ببینین، هنرستان، انتخاب مناسبیه. هنرستانها آموزشهای فشردهای رو در زمینههای عملی رشتهای که انتخاب کردهاین رو ارائه میدن و به شما در توسعه مهارتهای مورد نیاز برای موفقیت در رشته انتخابیتون کمک میکنن؛
- اهداف شما: اگر شغلی خاصی در ذهن دارین، مانند تبدیل شدن به یک نوازنده، فیلمساز یا تدوینگر حرفهای، عکاس، طراح، گرافیست یا برنامهنویس، هنرستان بهترین انتخاب برای شما هستش. هنرستانها، آموزشهای تخصصی ارائه میدن که به شما در دستیابی به اهدافتون کمک میکنه و شما رو برای حرفهای خاص در شاخههای هنری آماده میکنن؛
- سبک یادگیری شما: اگر ترجیح میدین که یک تجربه یادگیری عملیتر و همه جانبهتر داشته باشین، قطعا هنرستان برای شما مناسبتره. هنرستانها آموزشهای فشردهای رو ارائه میدن که بر مهارتهای عملی و تجربه دنیای واقعی متمرکز هستن؛
- سوابق تحصیلی شما: دقت کنین که در این مورد بسیاری از افراد به صراحت میگن که اگه سوابق تحصیلی قویی دارین، دبیرستان انتخاب بهتریه. اما این نگاه اشتباه و تک بعدی هستش که درباره این تصور عامه در جامعه بیشتر صحبت میکنیم.
به جای پیشنهادات کلیشه در انتخاب بین هنرستان یا دبیرستان، بیایید سالهای تحصیلی گذشته رو برای خودتون مرور کنین:
در چه درسهایی نتایج بهتری کسب کردین؟
اگه دانشآموزی بودین که حل مسائل ریاضی براتون سخت و خسته کنندهاس، اگه خواندن دربارۀ تاریخ گذشته کشورتون براتون جذاب نیس، اگه کنجکاوی نسبت به زیستشناسی ندارین و در عوض برای رسیدن به زنگ ورزش، هنر و دروس عملی لحظه شماری میکردین، هنرستان بهترین انتخاب برای شما هستش.
بررسی رشتهها در هنرستان یا دبیرستان
یکی دیگر از راههایی که میشه با توجه به اون بین انتخاب هنرستان یا دبیرستان تصمیمگیری کرد، بررسی رشتههای موجود در هنرستان یا دبیرستان و مقایسه اونها با یکدیگره: از جمله رشتههای مدارس هنرستان میشه به این موارد اشاره کرد:
- طراحی و دوخت؛
- معماری داخلی؛
- صنایع دستی؛
- پویانمایی و انیمیشن؛
- طراحی و دوخت؛
- گرافیک؛
- برنامهنویسی؛
- توسعه پایگاههای اینترنتی؛
- نقاشی؛
- نوازندگی؛
- نمایش؛
- سینما؛
- نقشهکشی؛
- معماری؛
- برق و الکترونیک؛
- فیلمبرداری و عکاسی؛
- تدوین ویدیو و تصویرسازی گرافیکی؛
- مکانیک؛
- معماری ساختمان؛
- مواد و فرآوری و…
اما در رشتههای دبیرستان در شاخه نظری تنها با سه رشته محدود روبهرو میشیم:
- علوم تجربی؛
- علوم انسانی؛
- علوم ریاضی.
پس از انتخاب بین هنرستان یا دبیرستان، شما باید به سراغ انتخاب یکی از بهترین هنرستان ها بروید. با توجه به نکاتی که از مزایای هنرستانها گفته شد واضحه که بحث مهارتآموزی و کارآفرینی اهمیت بهسزایی در بررسی بین هنرستان یا دبیرستان داره.
یکی از مدارسی که بهعنوان اولین هنرستان استارتاپی کشور شناخته میشود، هنرستان رکاد هستش که رشتههای متعددی داره. از جمله رشتههای این هنرستان میشه به این موارد اشاره کرد:
رشته توسعهدهنده پایگاههای اینترنتی رکاد
بهطور کلی توسعهدهندگی وب، شغلی هستش که به طراحی و نگهداری از وبسایتها میپردازه. در واقع طراحان سایت، مسئول ایجاد وب سایتهای بصری جذاب و کاربرپسند هستن. بهطور معمول توسعهدهندگان وب در یکی از سه دسته زیر قرار میگیرند:
- توسعهدهندگان بکاند ( Back-end): ساختار وب سایت را ایجاد میکنن، کد مینویسن و کارکرد کد را تأیید میکنن؛
- توسعهدهندگان فرانتاند( Front-end): روی بخش بصری وب سایت کار میکنن. صفحاتی که بازدیدکنندگان میبینن و با اونها ارتباط برقرار میکنن که بهعنوان رابط کاربری (UI) نیز شناخته میشه؛
- فول استک (Full Stack): میتوان گفت کار کردن بهصورت حرفهای روی هر دو سمت کاربر و سرویسدهنده که میتونه فرصتهای بیشتری برای اشتغال رو هم فراهم کنه، کار متخصص فول استک هستش.
برای تبدیل شدن به یک توسعهدهنده وب، میشه مدرک علوم کامپیوتر یا رشتههای مرتبط مانند طراحی وب، طراحی دیجیتال یا هنرهای گرافیک را دریافت کرد. در برنامه درسی معمولاً میتوان شامل برنامهنویسی کامپیوتر، کدنویسی و طراحی گرافیک باشد.
رشته تولید محتوای چندرسانهای در هنرستان رکاد
تصویربرداری رایانهای زمینهای هستش که شامل استفاده از رایانه برای ایجاد، دستکاری و تجزیه و تحلیل تصاویر میشه.
گرایشهای مختلفی وجود داره که با تصویربرداری کامپیوتر مرتبط هستن، مانند عکاسی، فیلمبرداری، تدوین ویدیو، گرافیک کامپیوتری، انیمیشنسازی، طراحی لوگو و…
آشنایی با مباحث پایهای در رشته تصویرسازی هنرستان رکاد، موجب میشه تا زمینههای شغلی زیادی برای دانشآموزان فراهم بشه و همچنین امکان ادامه تحصیل در سطوح بالاتر رو داشته باشن. امروزه محتواهای تصویری، ویدیویی یا پادکست بخش مهمی از بازاریابی هر کسب و کاری را شکل میدن. مهارتهایی که دانشآموزان رشته تصویرسازی هنرستان رکاد در آن مهارت خواهند داشت.
کلیشههای رایج دربارۀ انتخاب بین هنرستان یا دبیرستان
یکی دیگر از مسائل مهم بررسی کلیشههای دانشآموزان برای انتخاب تحصیل بین هنرستان یا دبیرستان هستش. اکثر افراد تصور میکنن دانشآموزای هنرستانی نسبت به دبیرستانیها از سطح سواد پایینتری برخوردان. اما این استدلال اشتباهه و بسیاری از دانشآموزان نخبه و توانمند که علاقهمند به مهارتآموزی و ورود سریعتر به بازار کار و درآمدزایی هستن، ترجیح میدن تا هنرستانهای کاردانش رو انتخاب کنن تا فرصت بیشتری برای یادگیری موضوعات عملی داشته باشن.
طرز تفکر نادرستی که “دانشآموزان هنرستانی نسبت به دبیرستانیها از سطح علمی پایینتری برخوردارن” باعث شده تا بسیاری از مشتاقان به رشتههای فنی از هنرستان دور بشن و در مسیری حرکت کنن که اصلا مورد علاقهشان نیست. مهمترین پیامد این موضوع، عدم رغبت برای کار و در نتیجه بیکاری و یا پایین بودن انگیزه در سطح جامعه میشه.
بنابراین چه بهتر که دانشآموزان با علاقه و انگیزه رشته تحصیلی خود را فرای کلیشههای موجود در فضای خانوادهها انتخاب کنن و خانوادهها هم در این مسیر مشوق اونها باشن. همانطور که گفتیم در انتخاب بین هنرستان یا دبیرستان، هیچکدام بر دیگری برتری ندارن، در این بین فقط انگیزه و علاقه دانشآموزان هستش که باید در انتخاب اونها تاثیرگذار باشه.
دریافت مشاوره و راهنمایی از مشاوران مدارس استارتاپی رکاد
بسیاری از دانشآموزان هستند که برای این انتخاب دچار سردرگمی میشن، پس چه بهتر که قبل از این انتخاب کارهایی از قبیل مشاوره گرفتن و تست استعدادیابی انجام بشه. خوشبختانه در مدارس استارتاپی رکاد، برنامهریزی دقیقی برای رغبتسنجی و شناسایی علایق دانشآموزان برای ادامه تحصیل انجام میشه. برای کسب اطلاعات بیشتر با شعب هنرستان پسرانه رکاد، هنرستان دخترانه رکاد یا دبیرستان دخترانه رکاد تماس بگیرید.
سخن پایانی
انتخاب رشته و تصمیمگیری برای ادامه تحصیل در بین هنرستان یا دبیرستان کار سخت و پیچیدهای هستش. به همین دلیل اولیا و دانشآموزان در هنگام انتخاب رشته باید از مشاوران خِبره در این زمینه کمک بگیرن. ما در هنرستان رکاد با اتکا به تجربه چندین ساله خود، سعی داریم که در این مسیر همراه شما باشیم و شما را برای رسیدن به اهدافتان یاری کنیم.
به همین منظور ما سعی داریم تا بسیاری از مواردی که گاهی برای بسیاری از دانشآموزان مبهم است راتوضیح دهیم، از حل سردرگمی ها برای انتخاب هنرستان یا دبیرستان گرفته تا منتورینگ دقیق برای شما، و همه اینها با این هدف است که شما بتونین به انتخاب آگاهانهتری دست بزنین؛ پس اگر سوالی دارین یا قصد ثبت نام دارین به وبسایت رکاد مراجعه کنین. مشاوران ما همواره آمادگی پاسخگویی به سوالات شما هستن: 05137269700
سوالات متداول
هنرستانها با آموزشهای عملی که به دانشآموزا ارائه میدن، امکان اشتغال سریعتر را فراهم میکنن. در شرایط امروزی، تحصیل بدون شغل هیچ ارزشی نداره. بنابراین انتخاب بهترین هنرستان کمک زیادی به موفقیا شغلی میکنه.
بله، با گرفتن دیپلم از هنرستانها میتوانید در کنکور سراسری شرکت کرده و پس از قبولی به انتخاب رشته بپردازید. علاوهبراین با داشتن مدرک دیپلم هنرستان، امکان ادامه تحصیل در دانشگاههای فنی حرفهای و همچنین غیرانتفاعی یا دانشگاه آزاد را هم خواهید داشت.